Om

Vad är Snällfrön?

Snällfrön är en samlingsplats för ett värdegrundsprojekt i årskurs 3 på Växthusets skola. Eleverna gör olika aktiviteter som går ut på att sprida vänlighet, så frön av snällhet, som vi hoppas ska sprida sig och växa sig starka. Därav namnet Snällfrön.

 

Varför finns Snällfrön?

Webbplatsen är främst en yta för dokumentation av projektet, men fungerar även förhoppningsvis som inspiration till andra. Dokumentationen och synliggörandet av våra aktiviteter på webbplatsen är en mycket viktig del i projektet. När elevernas små steg med ”snäll-aktiviteter” (snällfrön) synliggörs känner eleverna att det de gör är viktigt, av värde att visas upp. Den känslan är betydelsefull för att stärka elevernas självkänsla. Webbplatsen är ett redskap för att stärka elevernas självkänsla och öka tryggheten på skolan.

Genom att arbeta med en webbplats som redskap lär sig eleverna om nätetikett, upphovsrätt och publicering på nätet på köpet.

 

Snällfrön ❤ läroplanen

Bakgrunden till projketet är skolans tydliga uppdrag att ge eleverna en trygg skolmiljö som en förutsättning för lärande (Lgr 11, del 1, Skolans värdegrund och uppdrag). Inspirationen till projektet är hämtad från Random Acts of Kindness-rörelsen.

Genom att arbeta med green-screen och film tar eleverna viktiga steg i förståelsen för att ha ett källkritiskt förhållningssätt till det de möter på nätet. Om de kan skapa en film där de flyger i rymden så kan även andra skapa sådant som inte riktigt är som det vid första anblick ser ut.

Eleverna kommer genom projektet även lära sig mycket om upphovsrätt och vett och etikett på nätet.

 

Det här tycker eleverna att de lärt sig i arbetet med Snällfrön:

Vi har fått lära oss mycket om hur man gör film. Vi har testat att göra green-screen.

Vi har lärt oss om hur man kan göra för att vara snälla mot varandra. Vi får en tryggare skola.

Vi vill lära oss mer. Till exempel om hur man skriver kommentarer, hur man klipper film, hur vi kan sprida våra snällfrön så att fler blir snälla 🙂 ❤

Varför ska Snällfrön vinna pris i Webbstjärnan?

Vi tycker att vår sida är väldigt fin och bra. Vi har lärt oss att det är viktigt att göra snälla saker för att skapa en bra stämning. Vi har gjort det på ett roligt sätt, genom att göra film!!!

När andra ser vår sida kan de bli inspirerade att göra snälla saker och då blir världen en bättre plats!

Licens:

Där inte annat anges har materialet på sidan har licensen:

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 4.0 Internationell Licens.

Vi vill gärna sprida idén om Snällfrön! Du får gärna inspireras av vårt projekt och vi blir glada om du hör av dig och berättar om vad ni gör.

 

Kontakt!

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande